Ingenieursrapport 2013

Trends en behoeften in de ingenieursbranche 2013

In het eerste kwartaal van 2013 onderzocht Ipsos Synovate in opdracht van NLingenieurs en Deltek de trends en behoeften in de Nederlandse en internationale ingenieursmarkt. Dit onderzoek is ook uitgevoerd in 2011 en 2012. Dit jaar zijn via telefonische interviews 177 (mede)beslissers van ingenieursbureaus in Nederland, België, Duitsland, Noorwegen, Zweden en Denemarken geïnterviewd. Van deze 177 respondenten, wist Delano Tjokrodikromo de verwachting voor de Nederlandse economie het meest nauwkeurig te voorspellen.

In oktober 2013 organiseren NLingenieurs en Deltek een themamiddag over hét businessissue van dit jaar, het verhogen van de productiviteit. 

Enkele experts uit de branche geven hun reactie op de onderzoeksresultaten:

 

Rapport ingenieursbranche 2013 - hier downloaden

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat na jaren van economische tegenwind en minimale groeiverwachtingen de vooruitzichten voor de Europese ingenieursbranche er iets beter uitzien. Europese ingenieursbureaus verwachten voor 2013 zelfs een marktgroei van 4 procent – een significante prognose in het huidige onzekere wereldwijde economische klimaat. Nederlandse bureaus zijn een stuk voorzichtiger. Zij verwachten een marktdaling van 2 procent, terwijl Belgische bureaus juist op het Europese gemiddelde zitten.

Klik hier om het rapport te downloaden.